Tilgjengelighet av dokumenter

WCAG, PDF/UA eller PDF/A - Hvilken tilgjengelighetsstandard skal jeg velge for PDF?

Skrevet av: 
AbleBot
den 1. september 2020 fra Kokkedal, Danmark

Det helt korte svaret på det spørsmålet er, at alt web-innhold herunder også PDF-filer skal overholde WCAG 2.2 standarden på AA-nivå. Problemet med WCAG-standarden i forhold til PDF-filer er imidlertid at "W" står for "Web" og "G" for "Guidelines", så den er både veldig HTML-orientert og gir med retningslinjer ikke mange muligheter for fysisk å teste PDF-filer.

Her kommer PDF/UA til sin rett, der er en teknisk ISO-standard specifikt til at opnå tilgængelighed i PDF-filer, så lidt firkantet er PDF/UA den tekniske ækvivalent til WCAG for PDF, da de begge bygger på samme principper. Derfor anbefaler vi altid alle offentlige myndigheder at forlange PDF/UA-konformitet af værktøjer og leverandører, da det giver jer den eneste reelle mulighed for at teste PDF-filer efterfølgende og samtidig en langtidsholdbar løsning baseret på en ISO-standard.

Man KAN sikre endnu længere holdbarhed af sine PDF-filer ved samtidig at forlange, at de skal overholde PDF/A-standarden, der er en ISO-standard for langtidsarkivering i PDF. Der findes adskillige undervarianter af PDF/A, men koncentrerer vi os om PDF/A-2 findes der tre undervarianter:

PDF/A-2b: "b" står for "basic" og betyr at PDF-filen bare skal være en korrekt gjengivelse av det originale dokumentet og kan i det formatet sagtens blot bestå af skannede sider fra a til z.

PDF/A-2u: Skal som "b" varianter være en korrekt gjengivelse av originalt dokument, men tekst/skrifter skal samtidig være inkludert i unicode-format.

PDF/A-2a: Skal som "u" ha tekst/skrifter inkludert i unicode format men samtidig også være et strukturert dokument (tagget).

Hvis en tilgjengelig PDF-fil samtidig skal overholde PDF/A, skal den også overholde "a"-varianten, da tilgjengeligheten er basert på den logiske strukturen.

Hvis det er eksterne avhengigheter i en PDF-fil, som f.eks. JavaScript eller utfyllbare skjema, kan den tilgjengelige PDF-filen imidlertid ikke overholde PDF/A-standarden, da eksterne avhengigheter ikke er tillatt i PDF/A-konforme filer.

Så kort oppsummert:

  1. Tilgjengelige PDF-filer skal ALTID overholde PDF/UA-standarden.
  2. Tilgjengelige PDF-filer KAN også overholde PDF/A-2a, hvis det ikke er eksterne avhengigheter.
  3. PDF/A-2b kan ALDRIG som i NOGENSINDE bruges til at måle tilgængelighed i en PDF.
Tilbake til toppen

Du kan også være interessert i: